la-Zalau.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii cetatenilor din Zalau.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Alte știri

 

Tradiția ceramicii de Zalău, reînviată la primul târg al olarilor

Vase cu o cromatică și formă deosebite sunt prezentate sâmbătă și duminică, la Zalău, în cadrul primei ediții a "Târgului olarilor", eveniment ce mai include și o expoziție cu vase ceramice de patrimoniu, dar și prelegeri ale unor etnografi, muzeografi și colecționari despre ceramica de Zalău.

"Roata vieții", pictura dintr-o biserică de lemn ce a impresionat un papă

"Roata vieții", o pictură unicat realizată în urmă cu aproape două secole în biserica monument istoric din Răstoci, a fost remarcată de Papa Ioan Paul al II-lea, care a ținut pe biroul său o fotografie a operei de artă și chiar și-a exprimat intenția de a vizita lăcașul de cult, cu prilejul prezenței sale în România, potrivit preotului Valentin Danci, ce a slujit mai bine de patru decenii în mica localitate din Sălaj.

Hartă turistică a județului, cu trasee apicole și culinare

O hartă turistică a județului Sălaj, ce include pe lângă clasicele obiective de patrimoniu cultural și natural ale județului, câteva propuneri de trasee culinare și apicole, a fost realizată printr-un proiect demarat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus.

Povestea croitoriei din Hida - de la uniformele "șoimii patriei" la blugii Benetton

Celebra uniformă a "șoimilor patriei" din perioada comunistă, cu bluză portocalie, fustă sau pantaloni de culoare albastră și cravată roșie tivită cu tricolor, a fost produsă timp de trei ani în exclusivitate, pentru întreaga țară, într-o mică secție de croitorie din localitatea sălăjeană Hida, unitate de producție ce a supraviețuit și după 1989, ajungând să producă blugi pentru celebrul retailer de îmbrăcăminte italian Benetton.

Prima carte de bucate cu rețete de preparare a florilor

Flori de soc sau de salcâm pane, flori de bostan sau de dovleac umplute cu carne sunt doar câteva dintre rețetele culinare incluse în "Floarea'n bucate", prima carte de bucate dedicată florilor, care va vedea lumina tiparului în curând.

In și cânepă cultivate în sistem gospodăresc, după 25 de ani de pauză

Cultivarea inului și cânepii, plante la care România era până în 1989 lider european, a fost reluată în acest an în câteva gospodării din Sălaj, după mai bine de două decenii de pauză, la inițiativa Leontinei Prodan, o iubitoare a tradițiilor populare ce vrea să reînvie aceste obiceiuri în mediul rural.

În județul Sălaj funcționează cea mai mare unitate de cercetare pentru identificarea si conservarea legumelor sută la sută românești

Aceasta a fost inființată de specialiștii Centrului de Cercetări Biologice din Jibou.

Grădini verticale, cerbi lopatari și lebede - noile atracții ale Grădinii Botanice Jibou

Grădini verticale din plante cu frunze decorative de diferite culori, pui de cerb lopătar și lebede, precum și un acvariu în care copiii își vor putea încerca pe viu modul cum se hrănesc peștii sanitari sunt noile atracții pe care Grădina Botanică Jibou le-a pregătit în acest an pentru vizitatorii săi.

Primul ghid de teren al plantelor sălbatice din România, realizat de un biolog român stabilit în America

Primul ghid de teren al plantelor sălbatice din România, ce va include prezentarea în imagini-fotografii și informații detaliate despre peste 1.000 de specii de plante ce cresc în țara noastră, util atât botaniștilor cât și turiștilor interesați de natură, va fi realizat de Ioana Popescu, biolog român stabilit în SUA, actualmente profesor la o universitate din Springfield, Missouri.

Proiecții gratuite de filme românești și latino-americane la Festivalul CineLatino de la Zalău

Cea de-a treia ediție a Festivalului CineLatino aduce la Zalău, în perioada 18-20 iulie, o serie de proiecții gratuite de filme românești și latino-americane, capul de afiș fiind reprezentat de filmul "Usturoi", realizat în mare parte în județul Sălaj, cu o distribuție preponderent locală.

Locatarii blocurilor din Zalău reabilitate termic cu bani europeni sunt nemulțumiți de modalitatea de plată a contribuției proprii

Mai mulți locatari ai unor blocuri din Zalău reabilitate sau în curs de reabilitare termică prin proiecte cu finanțare europeană au reclamat luni, în cadrul ședinței de Consiliu Local, modul de plată a contribuției proprii, de 20% din valoarea lucrărilor, fiind nemulțumiți în principal de plata unei prime rate de 1.500 de lei, dar și de calitatea lucrărilor. 

Silcotub vizează un teren aparținând municipalității pentru o nouă investiție

Producătorul de țevi fără sudură Silcotub intenționează să își extindă prezența industrială din Zalău printr-o nouă investiție ce ar urma să fi realizată pe un teren de circa 12 hectare ce a aparținut Uzinei Electrice, fostul furnizor de energie termică al orașului.

Unica piață agro-alimentară din județul Sălaj situată într-un spațiu închis, inaugurată la Hida

O piață agro-alimentară ce va deservi opt comune de pe Valea Almașului din Sălaj, singura din județ situată într-un spațiu închis de tip hală, a fost inaugurată joi, în localitatea Hida, ca urmare a unei investiții de peste 600.000 de lei a administrației locale din comuna cu același nume. 

Eva Mozes, supraviețuitoare a experimentelor lui Mengele, a revenit în satul natal după 70 de ani de la deportarea sa

Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a experimentelor făcute pe gemeni de doctorul german Mengele, a revenit în satul natal Porț, la șapte decenii de la deportarea sa alături de întreaga familie în lagărul de la Auschwitz, prilej cu care a revăzut locurile unde a copilărit, în fața locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci plăcuțe Stolpersteine, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.

Proiecte de 20 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a 27 de blocuri din Zalău

Un număr total de 27 blocuri de locuințe sunt cuprinse în proiecte europene de reabilitare termică în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei, locatarii din aceste imobile urmând să achite în rate partea de cofinanțate care le revine. 

Primăria Zalău vrea să achiziționeze teren pentru realizarea unui parc industrial

Primăria Zalău intenționează să achiziționeze circa 10 hectare de teren proprietate privată pentru realizarea unui parc industrial în vecinătatea actualei zone industriale a muncipiului, consilierii locali aprobând luni constituirea unei comisii de negociere pentru cumpărarea terenului. 

O aplicație ce vrea să revoluționeze jocurile pe telefonul mobil, creată de un canadian stabilit în Sălaj

Un canadian expert în programare stabilit într-un sat din Sălaj a pus la punct o aplicație ce vrea să revoluționeze jocurile pe mobil, oferind jucătorilor o parte din banii atrași de la sponsori sub forma unor așa-numite markere amplasate în locuri publice în țări precum România, Statele Unite, Canada, Anglia sau Germania.

Noul subprefect al județului Sălaj a depus jurământul

Noul subprefect al județului Sălaj, Szilagyi Robert, numit în funcție în urmă cu săptămână, a depus jurământul joi, la ceremonie fiind prezente oficialitățile locale, alături de angajați ai Instituției Prefectului. 
Szilagyi Robert, fost președinte executiv al organizației județene Sălaj a UDMR, l-a înlocuit în funcție pe Lucian Băican, ce fusese susținut pentru această funcție de PNL. 

Fermierul român și caprele alpine franceze

A abandonat viața liniștită de la oraș pentru a munci de dimineața până seara la ferma de capre pe care, alături de tatăl și fratele său, a înființat-o într-un mic sat din Sălaj.

Expediție în Laponia a cercetătorilor de la Grădina Botanică Jibou

Un grup de cercetători de la Centrul de Cercetări Biologice - Grădina Botanică din Jibou vor face în perioada 2-13 iunie o expediție în Laponia, în scopuri științifice, dar și educaționale, pentru a lua contact cu modul de viață și cultura populației sami din zona respectivă.

Szilagyi Robert a fost numit în postul de subprefect al județului Sălaj

Szilagyi Robert, fost președinte executiv al organizației județene Sălaj a UDMR, a fost numit în postul de subprefect al județului, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, acesta înlocuindu-l în funcție pe Lucian Băican, ce fusese susținut pentru această funcție de PNL. 

Cristi - adolescentul inventator ce-și pornește mașina cu telefonul mobil

Închidere centralizată, geamuri electrice și pornirea motorului mașinii de pe telefonul mobil, cădelniță electronică dintr-o mașină cu telecomandă și imprimantă 3D sunt doar câteva din proiectele realizate de un adolescent din Jibou, ce a învățat singur să realizeze dispozitive electronice complicate.

Centrale termice pe gaz în școlile din Zalău

În unitățile de învățământ din Zalău și în unele instituții publice subordonate municipalității vor fi montate în acest an centrale termice pe gaz, după ce în luna ianuarie Consiliului Local a luat decizia de renunțare la sistemul centralizat de încălzire, gestionat de Uzina Electrică. 

Sporuri de un leu acordate de angajatori pentru cei ce muncesc sâmbăta și duminica

Unii angajatori din Sălaj au acordat angajaților care lucrează sâmbăta și duminica sporuri de un leu, după ce inspectorii de muncă le-au cerut respectarea legislației privind suplimentarea veniturilor celor ce muncesc în zilele liber.

Un reputat cercetător în domeniul fotosintezei, în vizită la Centrul de Cercetări Biologice din Sălaj

Imre Vass, reputat cercetător maghiar - unul din primii cinci în lume - în domeniul fotosintezei, va fi prezent în această săptămână în România, pentru a stabili detaliile unei colaborări cu Centrul de Cercetări Biologice Jibou.

Proiecte de 20 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, canalizare și drumuri din județul Sălaj

Un număr de 72 de proiecte vizând dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă, canalizare, drumuri comunale și județene, în valoare totală de circa 20 de milioane de lei, urmează să fie implementate în comunele din județul Sălaj, finanțarea fiind asigurată prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). 

Vizita premierului Victor Ponta în județul Sălaj

Victor Ponta: Aș dori să mulțumesc tuturor gazdelor de aici, de la Michelin, conducerii, angajaților, pentru invitația de a vizita uzina din Zalău.

Vica li Heteș din Hida - povestea tulburătoare a 101 ani de luptă cu viața

Vica li Heteș din Hida este, la 101 ani împliniți în luna mai, unul dintre cei zece locuitori ai Sălajului care au strâns mai mult de un secol de existență.

Seră de plante carnivore la Grădina Botanică Jibou

Grădina Botanică din Jibou intenționează să-și extindă suprafața de sere prin realizarea unui nou glob de sticlă care să se alăture celor două existente, acesta urmând să fie dedicat în exclusivitate unor plante carnivore, pentru a spori astfel atractivitatea unuia dintre cele mai importante obiective turistice din Sălaj.

Administrația locală a Zalăului vrea zonă metropolitană pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului

Administrația locală din Zalău intenționează să constituie o zonă metropolitană având ca centru polarizator municipiul reședință de județ și care să cuprindă comunele de pe un areal de 30 de kilometri, alături de celelalte trei orașe din județ - Jibou, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei. 

Scandal între consilierii locali din Zalău privind organizarea zilelor orașului

Un proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de parteneriat între municipalitate și o companie privată, în vederea organizării Festivalului Zilelor Cetății, a fost respins luni de către consilierii locali din Zalău, stârnind un schimb prelungit și dur de replici între executivul Primăriei și câțiva consilieri locali. 

Primarul comunei Meseșenii de Jos, condamnat la închisoare pentru afaceri cu familia

Primarul comunei Meseșenii de Jos, Sandu Bercean, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu executare de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru conflict de interese în formă continuată și fals intelectual, edilul ajungând vineri în arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj.

Alte știri: 2 1


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015